OBM/ DMXwinkel accentueert de schoonheid van het Openluchttheater Ede met een nieuw lichtplan.

We zijn als OBM al bijna tien jaar betrokken bij de de techniek en het verlichten van het Openluchttheater Ede. En ik kan me weinig momenten herinneren waarin een eerste bezoek, de bezoeker niet tot stilte is ondergedompeld in dit prachtige en historische openluchttheater.

“Mensen die hier nog niet eerder zijn geweest, kijken bij binnenkomst in verbaasde stilte rond. Van buitenaf verwachten ze niet dat ze zo’n mooi amfitheater aantreffen als ze binnenkomen.”

spark 20230530 223243 ole vb 4110 scaled

Het is gemakkelijk om de verbazing van deze bezoekers te begrijpen. Bij de ingang aan de Van Pabstlaan lijkt het theater een mooie pastorale plek in een normaal, alledaags park. Nadat je echter langs de groene poortingang bent gelopen en een kronkelend pad hebt ingeslagen, word je begroet door de aanblik van een prachtig podium diep onder het grondoppervlak, midden tussen de bomen.

spark 20230530 223129 ole vb 4100 scaled

Openluchttheater Ede is even rijk aan historie als aan adembenemende vergezichten. Het theater werd in 1936 geopend op de plaats van een voormalige zandbak (vandaar de diepte). Een paar jaar later werd het verwoest door nazi-indringers. In 1945 herbouwden Canadese bevrijders het theater. Tegenwoordig staat er op de locatie een monument voor deze soldaten. Het team van OBM/DMXwinkel.nl heeft de bezoekers ervaring op deze buitengewone locatie verbeterd door een nieuw verlichtingssysteem te ontwerpen en te installeren met 30 CHAUVET Professional IP65-armaturen, aangedreven door een ChamSys MQ70-console.

spark 20230530 221837 ole vb 3544 scaled

“Er was een wens om de veiligheid voor de technici die daar werken te vergroten, en om een ​​verlichtingsoplossing te creëren die niet alleen het podium zou omvatten, maar het hele theater inclusief de omringende natuur. Wij zijn de uitdaging aangegaan en zijn gaan ontwerpen.”

De sleutel tot het aangaan van deze uitdaging was het creëren van een nieuwe frontlcihtoplossing. Robbert en het team veranderden de positie van de frontverlichtingsunits en automatiseerden de installatie. Hun plan vereiste de installatie van zes Maverick Storm 2 Profile-armaturen en acht Ovation E-260WW IP-profielspots in het Frontlicht.

spark 20230530 223827 ole vb 3585 scaled

“De Storm 2-profielen samen met de E-260WW IP-profielen geven ons alle kracht die we ons maar kunnen wensen. We gebruiken de E-260WW IP-profielen vaak op niet meer dan 25 procent, omdat ze zo helder zijn.”

Robbert en het team installeerden ook zestien Rogue Outcast 1 BeamWash-armaturen in de hele opstelling, die gebruikt konden worden voor downlighting, zijverlichting en stagewashes. Hij merkt op dat de hoge output en het brede zoombereik van deze armaturen de creatieve mogelijkheden voor ontwerpers in het theater aanzienlijk vergroten.

spark 20230530 214512 ole vb 3533 scaled

De armaturen in de nieuwe theateropstelling werden na een grondige evaluatie geselecteerd. Omdat Openluchttheater Ede een officieel monumentaal pand is, konden er geen structurele veranderingen aan het theater zelf worden aangebracht en moest alles op vrijstaande truss-constructies worden gemonteerd. Dit maakte het van cruciaal belang om compacte, lichtgewicht armaturen in het ontwerp op te nemen. Omdat de installatie het hele seizoen buiten hangt, was de keuze voor IP65-units natuurlijk essentieel. Voor qua randapparatuur hebben we de flexibele Chauvet Net-X II node & de Chauvet RDMX Splitter8 ingezet.

“Marcel Zandbergen van Chauvet heeft gedurende een vrij lang proces veel geduld met ons gehad. We hebben de belangrijkste wensen op het gebied van functionaliteit in kaart gebracht en zijn vervolgens op zoek gegaan. Omdat IP-65 een factor was, werd de keuze snel beperkt en kwamen we tot de kit zoals beschreven.”

spark 20230530 222244 ole vb 4012 scaled

Het opzetten van het nieuwe verlichtingssysteem en het voor de eerste keer zien werken was een speciaal moment voor ons als team, we waren en zijn onder de indruk van het uiteindelijke resultaat, net zoals bezoekers trouwens. wanneer ze deze bijzondere plek betreden.

Robbert Mak

Meer inzichten

Geen resultaat