De kunst van effectief troubleshooten in AV en DMX-installaties.

Effectief trouble-shooten is een kunstvorm die veel ellende en langdurige problemen voorkomt. Dit is in het algemeen waar voor technische (AV) installaties, maar zeker ook in een DMX installatie.

Voorkom ellende en bespaar kosten!

Wie kent het niet, de klant belt op en roept: “De lamp doet het niet meer!”. Dat kan in de kern van alles betekenen.
Optie A, de voedingskabel is stuk.
Optie B, de lamp is stuk.
Optie C, de signaal (DMX) kabel is stuk
Optie D, de centrale DMX besturing is stuk
Optie E, De centrale DMX besturing werkt prima, maar de klant heeft het verkeerde knopje ingedrukt.
Optie F, ……?

Kortom, gestructureerd en gedisciplineerd zoeken naar het probleem is essentieel om de installatie zo snel als mogelijk weer functioneel te krijgen, én om onnodige kosten te voorkomen. Want stel je stuurt de klant een nieuwe lamp op, en het werk daarna nog steeds niet, dan is en onze klant nog net zo ver van huis, er is onnodig materiaal vervoerd en de frustratie-thermometer geeft een paar graden meer aan.

Naast gestructureerd werken, is een goede test tool essentieel om tot een goede analyse te komen.
Hiervoor adviseren wij de Chauvet RDM2GO Testkit. Met deze flexibele set kun je elk stuk van het probleem analyseren.
rdm2go set5

Dat zou er als volgt uit kunnen zien:

Optie A, de voedingskabel is stuk. –> branden er nog ledjes op de DMX lamp, en kun je nog in het menu? Dan lijkt dit goed te werken en kunnen we door naar de volgende stap.
Optie B, de lamp is stuk. –> Sluit de lamp direct aan op de DMX uitgang van de Chauvet RDM2GO Tester en kijk of de lamp nu wel reageert, functioneert dit goed? Dan kunnen we door naar stap C.
Optie C, de signaal (DMX) kabel is stuk –> sluit de aankomende DMX kabel aan op de DMX ingang van de Chauvet RDM2GO Tester en kijk of je dmx signaal binnenkrijgt. Wel signaal? dan kun je nog kijken of het DMX adres van de lamp goed is ingesteld. Geen signaal? Dan gauw door naar stap D.
Optie D, de centrale DMX besturing is stuk –> Ga naar je dmx controller en sluit de DMX uitgang van controller direct aan op de DMX ingang van Chauvet RDM2GO Tester. Heb je signaal? Mooi. Kijk dan of er een DMX splitter in het systeem aanwezig is en check een voor een alle uitgangen van de DMX splitter.

Werken ze goed? Dan mag je door stap E en je klant een opfriscursus geven:). Gebeurt dit vaker, dan zou je je kunnen afvragen of het DMX besturingssysteem wel gebruiksvriendelijk genoeg is gemaakt.
Optie E, De centrale DMX besturing werkt prima, maar de klant heeft het verkeerde knopje ingedrukt.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijke oorzaken voor een storing te bedenken, ik hoop echter dat we je hiermee weer een stapje op weg geholpen hebben om meer gestructureerd en daarmee effectiever te kunnen troubleshooten.

Wat was jou vreemdste storing ooit? Laat het ons weten via het contactformulier!

Robbert Mak

Meer inzichten

Leuk zo’n apparaat, maar welk probleem lost het nu op?

Dat is precies wat we op deze plek willen laten zien Daarom zullen we hier de komende tijd informatie geven over producten en onze ervaring met jullie delen Heb jij ondertussen een vraag die je graag beantwoord zou willen zien?…...

Robbert Mak